Endüstriyel Tasarım Hizmetleri
Satın alma davranışlarını etkileyen ambalaj, model, desen, yedek parça tasarımlarının ortaya çıkış hikayeleri zor ve emek isteyen süreçlerdir. Özellikle tekstil, mobilya, makine ve gıda gibi sektörlerde ürünün görselliğini öne çıkaran tasarımlarınızı tescil ile koruma altına almanız yetmez, mutlaka tasarımlarınızı takip ettirmeniz gerekmektedir.
Endüstriyel tasarım, bir ürünün tümü veya bir kısmı veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerinin ortaya çıkardığı bir bütündür. Ürün ise endüstriyel yolla veya elle üretilebilen, birleşik bir sistem veya bunun parçalarından oluşan, grafik semboller, ambalajlar veya ambalaj üzerindeki desenler, setler, takımlar gibi nesneleri kapsamaktadır. Endüstriyel tasarım, markaların hedef kitlelerini etkilemek amacıyla son teknolojik ekipmanların birleşmesiyle ve yaratıcılıkla gerçekleşmektedir. Ayrıca, endüstriyel tasarım iyi bir imaj oluşturmanın anahtarıdır.
Tasarım, kumaşlarda, desenlerde, ambalajlarda, mobilyalarda ve makine tasarımlarında farklılık ve etkilemeye dayanır. Bu yüzden koruma altına alınması için tescil yaptırılmalıdır. Seçilen marka ve isim olmak için müşteri memnuniyeti ön plandadır çünkü müşteriler memnun kalacakları firmayı seçerler. Bu sebeple markalar müşteri memnuniyetini sağlamak için belirli özellikleri dikkate alırlar. Bu özellikler; tasarımın ayırt edici nitelikte olması, yenilik içermesi, bir ürünün parçası ya da bir ürün olması, insan duyuları ile algılanabilmesidir.
Endüstri tasarımı / endüstriyel tasarım meslek olarak Türkiye’de 1970 yıllarında popülerleşmiştir. 70’ler dönemine kadar bu alanın açığını kapatmak için mimarlık ve benzeri gibi alanlarda hizmet verilmeye çalışılıyordu fakat endüstri alanında nitelikli kişiler yetiştirilmesi kaçınılmaz bir gereklilik haline geldi. Böylelikle ilk “Endüstri Ürünleri Tasarımı” bölümü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde kurulmuş ve eğitim verilmeye başlanmıştır. Üniversite bölümü ilk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde açılmış olsa da 1950 yıllarında Endüstriyel Tasarım Eğitimi isimli toplantılar İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenmiştir.
Endüstriyel Tasarım tescili geniş bir yelpazeye sahiptir; mobilyalar, ev aletleri, elektrikli ya da elektriksiz ev aletleri, mücevheratlar, halı ve kumaş desenleri gibi birçok ürün için geçerlidir. 554 Sayılı Kanun Hükmünde yer alan kararnameye göre bir nesnenin Endüstriyel Tasarım olarak tescil edilebilmesi için aranılan başlıca önemli özellikler mevcuttur. Endüstriyel Tasarım Tescili alacak olan ürünün yenilik kriterinin ve ayırt edici özelliğinin olma zorunluluğu bulunmaktadır. Endüstriyel Tasarıma konu olan ürünün aynısı veya benzerinin; başvuru tarihinden önce kamuya sunulmuş olması yenilik kriterini ve ayırt edici özelliğini ortadan kaldırmaktadır.
Endüstriyel Tasarım Belgesi koruması, başvuru tarihinden itibaren her 5 yılda bir yenileme yapılarak 25 yıla kadar sürmektedir. Ürün, 25 yıldan sonra halka mal olmuş olup; herhangi bir koruma geçerli değildir. Tescil koruması ülkesellik içerdiğinden belge sadece Türkiye sınırları içerisinde koruma haklarına sahiptir.
Tamnot Patent olarak, Marka Vekilleri, Avukatlar ve Mühendislerden oluşan ekibi ile müvekkillerimize tasarımların tescil edilebilirliği, başvurularının gerçekleştirilmesi, takibi, itirazları ve itirazlara karşı görüş bildirilmesi, devir, adres değişikliği, unvan değişikliği gibi Endüstriyel Tasarımları kapsayan birçok Fikri ve Sınaî haklar kapsamında disiplinli ve detaylı hizmet vermektedir.
Tasarım Araştırması; üretmek istediğiniz ya da geliştirmek istediğiniz tasarımların daha önce tescil başvurusunun olup olmadığını; tescil numarasından, başvuru sahibinden, Locarno Sınıfından, ürün adından, tasarımcı adından araştırması yapılarak tarafınıza raporlanması işlemidir. Bu araştırma yöntemi ile üretmek istediğiniz ya da geliştirmek istediğiniz tasarımların üretim ve tescil aşamalarında yaşanacak olası zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçme imkanına sahip olacaksınız.
Tasarım Eğitimi içeriği:
- Tasarım hakkındaki eğitim öncesi, Tasarım bilgi ve belgelerinin incelenmesi,
- Tasarım Nedir? Tasarım olabilecek ve olamayacak ürünler,
- Koruma şartları; Yenilik ve Ayırt edici nitelik nedir?
- Tasarım Tescil süreçleri, Tasarım ile ilgili diğer işlemler,
- Tasarım tescilinde dikkat edilmesi gereken hususlar,
- Tekli tasarım, Çoklu tasarım başvurusu,
- Tasarım başvurusunun yayınlanması,
- Yayınlanan tasarım başvurusuna itiraz şartları,
- Lisans ve Devir işlemleri,
- Tasarım başvurusunda Rüçhan hakkı nedir?
- Genel değerlendirme ve tasarım bültenlerinin incelenmesi,
- Yenilik ve ayırt edici niteliği etkilemeyen açıklamalar,
- Tescilli tasarımların koruma süresi ve yenileme işlemleri,
- Tasarım hakkının sınırlandırıldığı durumlar,
- Onarım amaçlı kullanım, yedek parça tasarımları,
- Tasarımın hükümsüzlüğü ve tasarım hakkının sona ermesi,
- Tasarım hakkına tecavüz ve tecavüz halinde hukuk davaları; Maddi ve manevi tazminat davaları.